Sweat and Soap recenzia

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok. Ale nakoľko je toto tvrdenie už otrepané, čo takto: „láska ide cez vôňu potu?“. Viem viem, neznie to vábne, o to viac ma teší, aká návyková je manga Sweat and Soap!

 

Príbeh sa točí okolo utiahnutej a hanblivej babenky Asako, ktorá sa nadmerne potí a hanbí sa za svoj telesný pach. Zhodou náhod pracuje vo firme Lilia Drop, vyrábajúcej toaletné potreby, ktoré Asako miluje, nakoľko ich mydlá sú ako jediné schopné prekryť jej pach. Všetko sa zmení, keď populárny vedúci vývojár produktov Kotaro Natori prvýkrát Asako ovonia. Trošku mu prepne, tá časť je skutočne zábavná, a čávelko je zrazu inšpirovaný ako nikdy predtým. Kotaro navrhne Asako, že mu dá sem tam čuchnúť a vytvoria tak novú kolekciu mydiel. Samozrejme, začne to nevinne (aj keď podľa mňa očuchávanie človeka je celkom dosť intímne :D), párik sa do seba zamiluje.

Príbeh má veľmi podobnú štruktúru, ako väčšina romantických komédii – utiahnuté dievča, populárny chalan, zamilovanie sa, skrývanie sa, trápne momenty, žiarlivosť, neistota. . . Napriek tomu sa mi páči neotrepaná kľúčová téma. Pot a zápach ako také, sú veci, o ktorých veľmi hovoriť nechceme. Viaže sa nám to s hanbou, výsmechom, nedostatkom hygieny. Avšak každý sme iný a niekto má s podobnou témou naozaj problém. Je pekné vedieť, že aj niečo takéto je možno otočiť na komédiu, dokonca to poňať ako niečo, vďaka čomu sa do Vás človek zamiluje.

Bavila ma každá časť, smiala som sa, bola som aj naozaj zaujatá spôsobom komunikácie postáv. Vedela som sa vcítiť do neistoty, ktorú cítila Asako a taktiež som chápala skoro až obsesiu a zúfalstvo, ktoré prežíval Kotaro, keď sa snažil prinútiť Asako aby verila, že je hodná lásky v akomkoľvek rozmere a že jej hanba je vlastne dar, minimálne pre neho.

Postáv je v mange oveľa viac, tak sa nebojte, že budete uväznení len vo vzťahu hlavných postáv. Môj osobný favorit je šéf Asako - Jin Okura. To je veľký pán. Nájdete aj pár decentných šteklivých scén. (Musí byť :P).

Celkovo mangu hodnotím ako veľmi prijemné čítanie a vždy sa teším na ďalší diel: 8/10.

Recenziu spracovala Kuba.