Berserk, manga, ktorú musíte zažiť

Berserk - hektolitre krvi, sex, démoni, monštrá, nadrozmerné zbrane a najdrsnejší macho svalnatí hrdinovia. Toto sú častokrát tie najvýraznejšie poznávacie znamenia mangy. Samozrejme manga ako taká má omnoho širší záber a nie je to len o vyššie spomenutých záležitostiach. Dnes sa však pozrieme na takú, ktorá si môže všetky tieto políčka hrdo odškrtnúť ako splnené.

Berserk, manga ktorú napísal aj nakreslil nedávno zosnulý Kentaro Miura je nielen najlepšie predávanou mangou v histórii, ale pýši sa aj titulom najlepšie hodnotenej mangy vôbec. Viac než 50 miliónov predaných výtlačkov hovorí samo za seba. Na základe tohto fenoménu vzniklo aj niekoľko animovaných seriálov, animovaných celovečerných filmov a videohier. Nedávno sme sa jej dočkali aj u nás, keďže vo vydavateľstve Crew ju konečne začali vydávať v češtine.

Príbeh pojednáva o osamelom zabijákovi Gutsovi, ktorého krk zdobí tajomné temné znamenie. Guts sa pretĺka stredovekým svetom, vraždí démonov, užíva si so ženami a jeho jedinou motiváciou je nenávisť a pomsta voči tajomnej a mocnej démonskej sekte Boží Ruka ovládajúcej jeho svet. Na svojich potulkách stretáva malého roztomilého elfa Puka, ktorý mu väčšinu času lezie na nervy, ale v prvom rade funguje ako Gutsove takmer neexistujúce svedomie. Áno, Guts je postava s ktorou má čitateľ pramálo sympatií. Je arogantný, krutý a neskutočne sebecký. Preto je veľmi dobre, že má po boku Puka, ku ktorému sa tiež častokrát chová vyslovene hrozne.

Je viac než isté, že pôvod Gutsovej povahy a celkovo jeho motivácie nám bude raz odhalený, ale Miura vedie príbeh neskutočne pomalým tempom. Toto je tiež veľmi častý rys máng, ale tempo ktoré máme v Berserku je vyslovene slimáčie. Pre príklad uvediem situáciu z druhej knihy, v ktorej Gutsovi trvá 5 strán vyjsť po schodoch. Keby aspoň pritom bojoval s nejakými protivníkmi, ale nič také! Proste šliape po schodoch do vežičky a prežíva vnútorný monológ. Nuda!

Našťastie, keď príde na akciu tak tá je náramne zábavná a krvavá. Aj keď aj v tomto prípade sa súboje nenaťahujú na niekoľko strán, ale doslova na niekoľko kníh. Fanúškovia mangy to asi považujú za normálne, ale mne ako odchovancovi na západných komiksoch príde takýto prístup ako bizarný.  Mám rád keď príbeh „odsýpa“ a pre niečo takéto poznám len jediné pomanovanie, a to „filler“. Preto trvá tri knihy než sa dej posúva do situácií a momentov, ktoré možno považovať za zaujímavé a dôjde aj konečne na nejakú prácu s charakterom postáv. Zhruba tu Guts spoznáva ďalšiu z hlavných postáv príbehu, ktorou je vodca žoldnierskej skupiny menom Griffith. Dej sa konečne posúva a ja som začal chápať prečo je táto manga taká extrémne obľúbená a tiež, že ma čaká naozaj epické temné fantasy.

Čo sa týka výtvarnej stránky, o ktorú sa postaral tak isto Kentaro Miura priznávam, že som si to vedel predstaviť aj lepšie. Nevravím, že je to vyslovene „prúser“ ale nie je to ani nič z čoho by sa mi podlamovali kolená. V súbojoch mi na pár miestach prišla dokonca aj pomerne neprehľadná. Našťastie takýchto prípadov nebolo veľa, ale faktom ostáva,  že Berserk sa nestal fenomńom vďaka kresbe.

Ako som spomínal v úvode, Kentaro Miora minulý rok dokončil svoju pozemskú púť. Gutsove epické dobrodružstvo, ktoré čitateľom prinášal už od roku 1988 však ostalo otvorené a nedokončené. Našťastie však za sebou zanechal aj veľké množstvo poznámok, podľa ktorých sa príbeh bude dať dokončiť a čitateľom bol prisľúbený uspokojivý koniec. Ostáva len dúfať, že sa zachová kvalita a všetky atribúty vďaka ktorým je Berserk taký obľúbený a tiež, že čitatelia neostanú len s trpkou pachuťou v ústach.

Aj keď sa môže zdať, že som v recenzii na Berserkovi nenechal jednu nitku suchú a dal som to tejto mange pekne vyžrať, Pravda je však taká, že príbeh si užívam aj napriek extrémne pomalému tempu rozprávania a určite neplánujem s jeho čítaním prestať. Preto ho vrelo doporučujem všetkým milovníkom temného fantasy. Čaká Vás jedinečný zážitok

Hodnotenie: 7/10 (zatiaľ)

V ponuke máme 3 varianty tejto mangy:

V českom jazyku zatiaľ vyšlo prvých 10 kníh tejto epickej temnej fantasy ságy a kúpite ich u nás v Nekonecno.sk za 9.90 eur za kus.

 

V angličtine vyšla kolekcia Berserk Deluxe Edition, ktorá je vyššia, v koženej väzba a obsahuje 3 diely v jednej knihy:

 

A v anglickom jazyku máme v ponuke aj klasickú Berserk mangu v štandardných zväzkoch:

 

S použitím kódu CauteKomiksaci máte navyše 10% zľavu z nákupu.

Za spracovanie recenzie ďakujeme Nix Uotan - sledujte jeho sociálne siete pre viac info zo sveta komiksov a mangy!