Conan, hrdina žánru meča a mágie

Robert E. Howard priniesol literárnemu svetu nemalé množstvo fantastických hrdinov, ale z jeho poviedok a básní bol vždy najvýraznejším svalnatý barbar z ríše Cimméria menom Conan. Jeho popularitu znásobili dva legendárne filmy s Arnlodom Schwarzeneggerom v hlavnej úlohe, jeden na ktorý by všetci najradšej zabudli s Jasonom Momoa, niekoľko videohier a obrovské množstvo komiksov. A keďže nekonecno.sk je domovom pre všetkých komiksákov, dnes vám predstavím práve tie.

    

Svoju komiksovú púť započal v roku 1970 na stránkach série Conan The Barbarian z vydavateľstva Marvel Comics. Tie písal Roy Thomas a prvý zväzok týchto klasických dobrodružstiev vyšiel nedávno aj v češtine. Kto však dáva prednosť angličtine a obľubuje aj veľkoformátové omnibusy určite ho poteší fakt, že skladom nájde aj takúto zbierku z klasických Conanových Marvel rokov. Thomasove komiksy boli v češtine už vydávané aj skôr. Dokonca roky dozadu v rámci edície Comicsové legendy, berte však na vedomie, že tieto vydania sú čiernobiele.

Tiež je potrebné mať na mysli, že ide o komiks tzv. strieborného veku komiksu a s tým aj k nemu pristupovať. Očakával som teda siahodlhé opisné rámčeky v ktorých bude opisované dianie na obrázkoch, častokrát aj také ktoré jasne znázorňujú kresby. Bol som milo prekvapený tým, že aj keď tento „neduh“ starších komiksov tu je, nie je zďaleka zastúpený v takej extrémnej miere ako som sa obával. Thomas veľmi zručne narába s priestorom na rozprávanie príbehu a nesnaží sa všetko krkolomne opisovať a tým necháva priestor kresličovi aby mohol dianie zachytiť. Šikovne prechádza medzi opisnými rámčekmi a dialógovými bublinamy, aj keď tých je niekedy menej, keďže Conan nie je žiadny rečník, a tým necháva dej sa prirodzene a plynulo posúvať vpred. Ďalšou charakteristikou starších komiksov je, že každý zošit je vlastne samostatným príbehom a človek teda môže knihu otvoriť na ktorejkoľvek kapitole, prečítať si ju a užiť si dobrodružstvo samostatne ako je. Je síce pravda, že udalosti na seba mierne nadväzujú, ale skutočne minimálnym spôsobom a nemá to žiadny vplyv na jednotlivé príbehy. Nadväznosť je maximálne spomenutá v rámci dialógov.

Azda najznámejším Conanovým runom je ten písaný legendárnym Kurtom Buisekom. Zaujímavosťou je, že bol vydávaný pod hlavičkou Marvel Comics, ale neskôr práva prešli pod vydavateľstvo Dark Horse Comics, v ktorom Buisek v príbehoch cimmerského barbara pokračoval. V češtine ten run vyšiel v knihách Dcera Pána Mrazu, Zrozen na Bitevním Poli, Síně MrtvýchNergalova Paže. Po Buisekovi sa Conanovi venoval Timothy Truman a tuzemský čitateľ nebol našťastie ochudobnený ani o tieto príbehy. Nájdete ich v knihách Darebáci v Domě, Černý Kolos, Cimerie, Společenstvo MečeStíny v měsíčním svitu. Okrem výborného a mierne modernejšieho spracovania Conanovho sveta sa tieto knihy pýšia aj vynikajúcou kresbou Joea Kuberta.

V súčasnej modernej ére komiksu Conan vystriedal niekoľko autorov. V Marvele si však túto značku veľmi vážili a vždy mu boli pridelený špičkoví spisovatelia. Konkrétne ide o Gerryho Duggana, ktorého Příbehy psané mečem máme aj v češtine. Veľmi obľúbený bol run písaný Jimom Zubom, ktorý v češtine tak isto vyšiel úplne kompletný a na ten nadväzoval svojím krátkym runom obľúbený Jason Aaron. Ten bol v češtine vydaný rovnako vydavateľstvom Comics Centrum. Zaujímavosťou je aj fakt, že v Marvel Comics vychádzali aj príbehy v ktorých sa Conan preniesol v čase do súčasnosti a pripojil sa k drsnejšej verzii Avengers a tieto príbehy nájdete v sérii Savage Avengers. Tá na prelome rokov 2022/2023 vyjde kompletne v omnibuse. Ide o nesmierne zábavné a pomerne drsné čítanie. Mimochodom od júla 2023 Conan v Marvele končí a séria Conan The Barbarian bude vydávaná pod hlavičkou Titan Comics a písať ju bude už spomínaný Jim Zub. Môžeme byť teda spokojný s vedomím, že Conan je stále v dobrých rukách.

Pre fajnšmekrov očakávajúcich od Conana viac krvi a sexu by som odporučil Európske komiksy s týmto cimmerským hrdinom. Nepodliehajú totiž americkému cenzorskému dohľadu a rozhodne si servítky pred ústa neberú. Navyše majú naozaj nádhernú kresbu a poteší aj fakt, že vydvateľstvo Argokomiks ich vydalo v češtine a v krásnom veľkom formáte. Ak by ste komiksy hľadali, nájdete ich pod názvom Conan z Cimmerie. Dokonca je možné si vybrať aj z niekoľkých variant obálok.

Ako môžete vidieť, Conan zanechal v komiksovom svete nezmazateľnú stopu a rozhodne nie je všetkým jeho dňom koniec. Jeho príbehy oslovili a naďalkej oslovujú niekoľko generácii fanúšikov a kto sa s jeho fantastickým svetom ešte nestretol mal by to napraviť. Je to čarovný svet plný prastarých božstiev, snežných opoľudí, diktátorských vládcov a hrozivých monštier. Navyše s každým ďalším príbehom sa spolu s Conanom učíme tajomstvu ocele a tomu čo znamená byť skutočným hrdinom.

Pri nákupe na našom eshope použite kód CauteKomiksaci pre 10% zľavu.