Junji Ito - majster hororu

Ak milujete hororové príbehy a mangu, nenechajte si ujsť skvelé diela od majstra hororu - Junji Ito

Zubný technik či mangaka?

Meno autora hororovej mangy Džundžiho Itóa je známe azda každému nadšencovi japonskej popkultúry. Jeho mangy uchvacujú už niekoľkú generáciu čitateľov a za dlhé roky tvorby si vypracoval nezameniteľný rukopis aj v kresbe aj v rozprávaní príbehu. A pritom všetko mohlo byť inak! Nechýbalo veľa a celý svoj život by prežil ako obyčajný zubný technik v bežnom japonskom mestečku. On sa však rozhodol pred vyše štyridsiatimi rokmi prihlásiť do Ceny Kazua Umezuho, súťaže hororovej mangy, pomenovanej po Kazuovi Umezuovi, Itóovom duchovnom otcovi a jeho veľkom vzore, od ktorého poznáte mangu Orochi.

Itó síce túto cenu nevyhral, pretože ju nevyhral nik, avšak samotný Umezu sa mu rozhodol venovať špeciálne ocenenie organizátora. Niet divu, Itó sa totiž prihlásil s prvým príbehom o svojej dnes už kultovej démonke Tomie, ktorej príbehy vydával neskôr dlhé roky a dnes vychádzajú v obrovských niekoľko stostranových omnibusoch - Tomie: Complete Deluxe Edition.

Najlepšie hororové príbehy 

Príbehy o tejto žene, ktorá zvádza mužov a privádza ich do šialenstva však nie sú ani len zlomkom celkovej tvorby tohto génia. Ešte o kúsok známejšie a obľúbenejšie je jeho majstrovské dielo Špirála, v ktorom vynikajúco nadviazal na lovecraftovský strach z nepochopiteľného a neuchopiteľného tajomna, ktoré v tomto príbehu reprezentujú všadeprítomné špirály. Ide o skutočne desivý zážitok, v ktorom autor spája tie najrôznejšie druhy hororu od gotického, cez bodyhorror až po bizarné urban legendy. Špirála vyšla v českom jazyku ako Spirála Junji Ito a v angličtine ako Uzumaki 3In1 Deluxe Edition 01 (Includes 1, 2, 3).

Aj medzi jeho menej známymi samostatnými dielami možno nájsť nesmierne zaujímavé kúsky. Vynikajú najmä SensorRemina, v ktorých sa autor rozhodol načrieť aj do vôd, ktoré si s jeho menom až tak veľmi nespájame. Konkrétne Sensor je vynikajúca dark fantasy zaváňajúca kozmickým hororom, zatiaľ čo Remina je fantastický sci-fi horor o desivých skutkoch, ktorých sú ľudia schopní v hraničných, vypätých situáciách.

Itó taktiež zabodoval prerozprávaniami už známych príbehov, ktorým dodal osobitý nový kabátik. Sem môžeme zaradiť jeho diela Frankenstein No Longer Human. Zatiaľ čo meno doktora z románu Mary Shelleyovej nemusíme nikomu predstavovať, pravdepodobne menej ľudí bude poznať Osamu Dazaia, jednému z najznámejších japonských románopiscov. Jeho No Longer Human, opisujúce postupný rozpad ľudskej duše, dostal v Itóovom prevedení desivý rozmer navyše.

Napokon sa dostávame aj k autorovým zbierkam príbehov, ktoré taktiež ponúkajú pestré strašidelné zážitky. Zbierka Shiver vyšla v českom preklade ako Balónky oběšenců. Podobne zaujímavé čítanie je aj Lovesickness, zbierka príbehov, ktoré spája rámcový príbeh tajomného krásavca, objavujúceho sa na rázcestiach, ktorý je dôvodom množiacich sa samovrážd mladých dievčat v malom japonskom meste. Famózne čítanie je aj napr. jeho zbierka Smashed, alebo napírklad aj Deserter, ktorý nám necháva nahliadnuť do ranej tvorby tohto majstra mangy. Pozornosti fanúšikov by nemali uniknúť ani autorove najnovšie zbierky, menovite Venus in the Blind Spot, za ktorú dostal prestížnu Eisnerovu cenu, ani Liminal Zone.

Medzi novinky posledných mesiacov pribudla manga Black ParadoxJunji Ito's Cat Diary: Yon & Mu - a to v dvoch variantách - kolektorská edícia a klasická.

 

A aby vám nebolo málo, mali by ste si určite zaobstarať aj prekrásny artbook autorových kresieb, ktorý sa predáva pod názvom Twisted Visions. Rozhodne neoľutujete!

  

Za spracovanie článku na blog ďakujeme 8hitboy!