Hrdinkami sa nenarodili, ale stali - ženy v komiksoch, ktoré chcete spoznať

 Toto sú top komiksy od skvelých autoriek, so ženami v hlavnej úlohe! 10% zľava na vybrané komiksy k MDŽ!

Wonder Woman, Captain Marvel či Yennefer, známe ženské hrdinky, ktoré na každej stránke komiksu dokazujú, že vedia nebezpečné situácie hravo vyriešiť a nezlomiť si pri to ani necht. Pripravili sme pre vás tip na komiksy, ktoré potešia naozaj každého! Nepôjde iba o klasické pláštenkárske hrdinky (superhero, nadľudská sila a pod.), ktoré poznáte z Marvelu či DC komiksov. U nás nájdete aj diela životopisné, historické a vzdelávacie - samozrejme, všetky vo forme komiksu (inak by to ani nešlo!).

Nebudeme Vás zdržiavať tými klasickými želačkami a vinšovačkami o MDŽ - my už dávno vieme, že ženy sú super, milujeme ich najviac na svete a nedokážeme bez nich žiť! Predsa len u nás tvoria väčšinu kolektívu - dočítajte sa až do konca pre konkrétne tipy na komiksy od našich báb (Veronika, Lenka, Pauli, Heňa)! A teraz už poďme na tie top komiksy k príležitosti oslavy žien!

Wonder Woman 75th Anniversary Box Set

 Viac než 300 strán najlepších príbehov tejto dnes už kultovej hrdinky, a to od jej prvého výskytu až po súčasnosť. Tento jedinečný zberateľský box v nádhernom „Slipcase“ obsahuje štyri grafické romány, každý od jedného z najvýraznejších tvorcov: Gail Simone, Brian Azzarello, George Perez a Phil Jimenez – povinnosť každej zbierky fanúšika amazonskej krásky. 

Práve Gail Simone je veľmi nadaná americká spisovateľka, ktorú preslávili jej komiksové príbehy na Batgirl, Birds of Pray či Deadpool. Táto rodáčka z Oregonu začínala ako kaderníčka, neskôr študovala divadlo a dnes je najdlhšie fungujúcou spisovateľkou pre príbehy Wonder Woman! Medzi jej ďalšie skvelé práce patria aj menšie či väčšie kapitoly v komiksoch ako American Vampire 6Savage Wolverine Volume 4: The Best There Is (Marvel Now) či Deadpool: The Adamantium Collection.

3750863435_5664223d3f_z

Neohrožené ženy

Pred 150 rokmi viedli ženy a muži veľmi rozdielne životy. Ženy nemohli voliť ani si na seba samostatne zarábať. Nemohli rozhodovať o vlastnom tele a všetky rozhodnutia za nich robili muži - otec, neskôr ich manželia. Toto sa zmenilo vo chvíli, keď ženy začali organizovať prvé protesty a hnutia. V komiksovej knihe Neohrožené ženy norská novinárka Marta Breen a ilustrátorka Jenny Jodahl predkladajú dejiny ženského hnutia aj s množstvom dramatických bitiek a zápolení, ktoré museli ženy vybojovať, aby získali po čom túžili - svoje práva. Tento komiks je ideálnym darčekom pre ľudí, ktorých zaujíma ako vznikol feminizmus a čo vlastne predstavoval kedysi, a čo znamená dnes. 

Nebojsy - Ženy, které měly odvahu stát si za svým

Z podobného súdka ako predchádzajúci komiks je aj komiks Nebojsy - Ženy, které měly odvahu stát si za svým, ktorý vykresľuje 30 výrazných ženských osobností naprieč dejinami ľudstva. Komiks pochádza spod pera francúzskej ilustrátorky Pénélope Bagieu, ktorá svojimi krásnymi ilustráciami vdýchla život mnohým historickým známym či menej známym osobnostiam, ktoré nájdete v komikse. Autorka predstavuje príbehy žien s veľmi zaujímavými osudmi. Spoznáte Agnodiké - gynekologičku v starovekom Ríme, ktorá sa musela prezliekať za muža, aby mohla plniť svoje poslanie, Anett - austrálsku akvabelu, ktorá vynašla ženské plavky či Nellie - investigatívnu novinárku 19.teho storočia.

Tento komiks vám osobne odporúča Lenka, ktorú stretnete v kamennej predajni Nekonecno.sk v Bratislave!

Moms

Neobyčajne zábavný koréjský komiks (manhwa) o ženách v strednom veku, ktorý prehodnocuje romantiku, chtíč a rodové normy. Aké je to byť mamou päťdesiatničkou, ženou, ktorá už mnohé zažila, ale mnohé má ešte pred sebou? Ako ju vníma okolie a ako ona samú seba? Tri ženy - tri rôzne príbehy, ale spájajú ich leniví manželia, na nervy lezúci šéfovia v práci a... milenec?

V tomto komikse sa nasmejete na neobyčajne obyčajných situáciách, v ktorých sa možno aj mnohí (či mnohé) nájdete. Kórejský autor Yeong-shin Ma sa v tomto komikse inšpiroval životom jeho mamy. Touto búrlivou a temne vtipnou manhwou autor popiera normy tradičného kórejského rodinného naratívu a namiesto toho ponúka osviežujúco úprimný a nefiltrovaný príbeh o skupine mamičiek v strednom veku, ktoré túžia po niečom viac.

Tento komiks pre vás ako osobné odporúčanie vybrala Heňa - hlava Nekonecno.sk.

 

 

 

A napokon aj niečo pre diváka nemravu

Jemne erotický podtón, vábivé krivky, prvky scifi a fantasy a ako čerešnička na vrchu pútavý príbeh a nečakané zvraty! Toto sú prvky, ktoré spájajú komiksy Proti přírodě a Netvora, resp. Monstress. Oba komiksy napísali mladé ženy, ktoré naozaj vedia čo robia! Tento výber pre Vás pripravili Veronika a Pauli (obe stretnete v predajni, ale aj na kultúrnych podujatiach (v Nekonecno.sk tričkách) venovaných komiksom a mange).

Proti přírodě od veľmi talentovanej mladej autorky Mirky Andolf vykresľuje príbeh sveta antropomorfných zvierat, kde vo vzťahu môžu byť iba príslušníci rovnakej rasy. Tí, ktorí zákon porušia sú uväznení, pretože konajú PROTI PRÍRODE! Hlavná hrdinka Leslie (prasačia slečna) sa dostane do riadnej šlamastiky v momente, keď sa jej začnú snívať erotické sny o istom vlkovi, ktorého nikdy predtým nevidela. Situácia vrcholí, polícia už klope na dvere - dokáže sa Leslie vymaniť spod snového zajatia tajomného vlčieho muža? Táto komiksová séria vychádza v českom jazyku a nedávno sme naskladnili aj najnovšie tretie číslo! Komiksy vychádzajú nasledovne: Proti přírodě 1: ProbuzeníProti přírodě 2: Štvanice a najnovší prírastok Proti přírodě 3: Znovuzrození

 

 

Fantasy komiks Monstress vyšiel v českom jazyku pod názvom Netvora. Príbeh sa odohráva v roku 1900 v matriarchálnej Ázii, vo svete kde sa steampunk mieša s mágiou a monštrami. S vojnovou traumou sa vyrovnáva mladá hlavná hrdinka a nadväzuje psychické spojenie s bytosťou obrovskej sily. Spojenie, ktoré z nich urobí terč pre ľudských aj neľudských nepriateľov. Tento vizuálne pôsobivý a veľmi detailne ilustrovaný komiks nájdete u nás v českom aj anglickom jazyku: Netvora 1: ProbuzeníNetvora 2: KrevNetvora 3: AzylNetvora 4: Vyvolená a v angličtine Monstress 1 - AwakeningMonstress 2 - The BloodMonstress 3 - Haven.

Gratulujeme všetkým, ktorí sa dočítali až na koniec tohto článku venovaného ženám v komiksoch a za komiksami (skvelé autorky). Veríme, že sme Vás inšpirovali a niektorí z týchto komiksov Vás zaujal! Navyše počas MDž (8.3). si tieto komiksy zakúpite so zľavou!