Tajná Invázia - na čo sa môžeme tešiť?

Na Disney+ sa už tento týždeň dočkáme špionážneho seriálu zo „stajne“ Marvel Studios, Secret Invasion. Vo vydavateľstve Crew múdro využili príležitosť premiéry a vydali v češtine jej rovnomennú komiksovú predlohu Tajná Invaze (Legendy Marvel). Zdrojový materiál je však oproti adaptácii plný superhrdinov. V seriáli sa ich vraj nedočkáme a bude sa celý točiť okolo postavy Nicka Furyho. Dnes sa ale spoločne pozrieme na komiks.

579487_tajninv

Ide o vydanie v pevnej väzbe s prebalom, ktoré je ako som spomínal súčasťou Crewáckej edície Legendy Marvel. Na svojich 256 stranách nám prináša kompletný hlavný event Tajná Invaze, ktorý vydalo Marvel Comics pôvodne v zošitoch Secret Invasion čísla 1-8.

Ako som spomínal príbeh komiksu sa na rozdiel od seriálovej adaptácie nebojí použiť superhrdinov a používa ich naozaj veľa. Event rozpráva o tom, že superľudskú komunitu, či už hrdinskú alebo zločineckú zaplavili tajní agenti mimozemského Skrullského Impéria. Skrullovia sú mimozemská rasa supersilných meničov podoby. Bytostí, ktoré dokážu dokonalo napodobniť podobu kohokoľvek a čohokoľvek. Dôkazom tejto infiiltrácie je mŕtvola Elektry Nachos... respektíve Skrulla vydávajúceho sa za ňu. K tomu do obávanej Savage Land, alebo ak chcete Divočiny, dopadne skrullská vesmírna loď a z nej vystúpia superhrdinovia. Niektorí z nich mŕtvi, niektorí z nich stojaci zoči voči svojim dvojníkom... Sú skrullský meniči hrdinovia z vesmírnej lode alebo tí čo sú na Zemi? Kto je dvojník? Kto je skutočný? Nikto nevie... Ródeo môže začať!

b_c3437-0-1684300308

 

O príbeh sa postaral známy Brian Micheal Bendis, ktorému aj v češtine vyšla poriadna kopa komiksov, napríklad Tajná Válka, Ultimate Spider-Man, Strážci Galaxie, Daredevil alebo omnibus Alias. Aj keď v súčasnosti má Bendis svoje najlepšie autorské dni za sebou, kedysi produkoval extrémne bomby. A Tajná Invaze je Bendisom v tej najlepšej forme. Z celého príbehu je cítiť ako miluje svet Marvel Comics a jeho postavy. Navyše Tajná Invaze je jeho majstrovským dielom a výsledkom dlhoročného zasievania nápadov a náznakov naprieč desiatkami Marvel titulov a udalostí. Práve toto je najväčším plusom a zároveň mínusom komiksu. Ak máte načítané marvelácke udalosti a poznáte ich komiksový svet skutočne dobre, tak dostanete príbeh plný emócií, prekvapení a šokujúcich odhalení.

b_c3437-1-1684300308

Ak však Marvel poznáte len z filmov, prípadne len z toho čo bolo vydané v češtine môžete sa miestami cítiť zmätene, prípadne dopad niektorých momentov nepocítite vôbec. Pre ostatných bude Tajná Invaze len zábavným akčným komiksom a všetky tie emotívne zvraty vyšumia do prázdna. Ďalší problém je absencia tie-inov. Netreba všetky ale je ich pár, ktoré sú doslova nevyhnutné k plnému pochopeniu príbehu. Za všetko hovorí linka s Kapitánom America. Nechcem prezdrádzať dej, ale bez tie-inov, prípadne znalostí udalostí v nich nebudú niektoré veci dávať zmysel.

Čo pochválim je vynikajúce tempo, ktorým Bendis príbeh rozpráva, práca s charaktermi a hlavne budovanie atmosféry plnej nedôvery. Hrdinovia netušia komu môžu veriť, vedia len že Skrullovia sú tu a chcú ovládnuť zem. Ale kto všetko je ich tajným agentom ostáva dlho záhadou. Chválim tiež aj fakt, že Bendis dávkuje humor veľmi rozumne, v malých dávkach, od správnych postáv a v správnych momentoch. Plus si prirátajte ohromujúce akčné scény častokrát na parádnych dvojstránkach, ktoré má na svedomí vynikajúci Leinil Francis Yu a má pred sebou našľapaný superhrdinský blockbuster.

Legendy Marvel: Tajná Invaze je jedným z najlepších eventov moderného Marvelu a jednoznačne si zaslúži označenie Legenda. Škoda len že úplne naplno si ho užijú len čitatelia zbehlí v komiksovom Marvel vesmíre, ostatní dostanú „len“ epický akčný komiks. Tak či tak je Tajná Invaze výborným čítaním a jeho kúpu určite neoľutujete

Pri nákupe nezabudnite použiť kód CauteKomiksaci pre 10% zľavu!

Pozrite si aj video recenziu!