Thor vo filme a komikse

V kinách po celom svete je práve premietaná najnovšia marvelovka, v ktorej sa vikingský boh hromu oháňa svojím povestným kladivom Mjolnir. Hádate správne, ide  o film Thor: Love and Thunder a je to súčasť už štvrtej fázy filmového príbehu vesmíru Marvel. Pre tých, ktorí už stihli najnovšie Thorove dobrodružstvo vidieť v kine a aj pre tých, ktorí ešte nie, tu mám článok, ktorý nám priblíži, ktoré konkrétne komiksy slúžili ako inšpirácia filmu.

V prípade Love and Thunder sa tvorcovia nechali inšpirovať naozaj výdatne a to hlavne obľúbeným runom písaným spisovateľom Jason Aaronom. Zberateľov, ktorí majú radi celé príbehy pekne pokope určite poteší fakt, že nedávno celý run vyšiel aj v krásnom omnibuse. Pozrime sa teraz ale na konkrétne dve príbehové linky tohto runu, ktoré mali na film najväčší vplyv.

Thor: Zabiják Bohú (Thor: God Butcher)

Najväčším lákadlom filmu je rozhodne záporák Gorr v podaní výborného Christiana Balea. Gorr sa prvýkrát na stránkach komiksov objavil práve v príbehu Thor: Zabiják Bohú. Gorr bol milujúci a starostlivý otec rodiny a navyše veľmi bohabojná bytosť. Postupne však členovia jeho rodiny začali jeden po druhom tragicky umierať a nikto nevypočul jeho zúfalé modlitby o ich záchranu. To malo za následok, že prestal veriť v existenciu bohov. Keď sa však dozvedel, že bohovia skutočne existujú, jeho zatvrdnuté srdce začalo biť pre jediný cieľ, pre pomstu. Táto cesta ho prirodzene dostane do konfliktu s Thorom a ako to dopadne uvidíme v kine, alebo ešte lepšie, si môžeme prečítať v komikse. Thor: Zabiják Bohů vyšiel nedávno aj v češtine v rámci edície Legendy Marvelu od vydavateľstva Crew. Musím spomenúť aj fakt, že výtvarná stránka komiksu je skutočne unikátna. Nejde totiž o kresbu, ale je to skutočná maľba. Výtvarník Esad Ribić svojou prácou povzniesol komiks na úplne novú umeleckú úroveň.

The Mighty Thor

Veľkú diskusiu rozpútalo aj oznámenie, že sa vo filme dočkáme aj ženského Thora, ktorým bude Jane Fosterová, ktorú poznáme ako Thorov objekt romantického záujmu z predošlých filmov a ostatne aj z komiksov. Jane vo filme hrá Natalie Portman a aj táto ženská variácia Thora nie je pre komiksákov žiadnou novinkou. Po udalostiach eventu Original Sin, ostal Thor Odinson nehodný a zbavený svojho povestného kladiva Mjolnir. To ostalo nedotknuté ležať na odvrátenej strane mesiaca. Po čase sa však kladivom začala oháňať tajomná ženská postava a v komikse to bola po dobu niekoľkých mesiacov záhada, aká je skutočná identita nového ženského Thora. Ako som už spomínal, vo filme nie je žiadnym tajomstvom, že ňou je Jane Fosterová. A práve jej príbeh od boja s rakovinou až po vojny s temnými elfami nájdete v sérii The Mighty Thor, ktorý je tiež súčasťou Thor runu Jasona Aarona. V češtine zatiaľ nevyšiel. Či sa tak niekedy stane, je vo hviezdach. Angličtinu ovládajúci fanúšikovia Thora by ho však určite nemali prehliadnuť.

Tieto dve série, súdiac podľa informácií z trailerov, slúžili ako najväčší zdroj inšpirácie k filmu. Aká veľká bola miera inšpirácie sa môžete presvedčiť v kinách. Tak či onak ide o výborné príbehy a ak sa rozhodnete po nich siahnuť, nič tým nepokazíte. Práve naopak, čakajú Vás parádne dobrodružstvá.

Všetky komiksy kúpite tu na našom e-shope. Nezabudnite zadať kód CauteKomiksaci pre 10% zľavu z nákupov.

Za recenziu a spracovanie článku ďakujeme Nix Uotan - jeho tvorbu nájdete tu.