Kde začať s DC komiksami? Znovuzrození hrdinů DC

Milujete príbehy Batmana, Wonder Woman, Flasha či záporákov Jokera a Harley Quinn? Tieto komiksy sú ideálne pre každého začiatočníka v DC comics!

Obrovské komiksové vesmíry, akým je napríklad ten vydavateľstva DC Comics, sa častokrát môžu javiť ako mätúce a ich zložitosť a prepojenosť koľkokrát začínajúcich čitateľov odradí od čítania. Chuť začať by aj bola, ale je tam strach, že nasadnúť na rozbehnutý vlak so sebou prináša riziko, že im mnohé súvislosti uniknú.

Našťastie si túto skutočnosť uvedomujú aj vo vedení vydavateľstva a aby tento proces čitateľom uľahčili, čas od času svoj vesmír reštartujú alebo rebootujú. V prípade DC Comics bol posledným takýmto počinom tzv. Rebirth, ktorý vyšiel aj v češtine pod názvom „Znovuzrození hrdinů DC“. O jeho vydanie u nás sa postarali vydavateľstvá CrewBBArt. Rozhodli sa priniesť českým a slovenským čitateľom hneď niekoľko sérií a ja Vám v tomto článku vyberiem tie, ktoré považujem za najlepšie.

 

Znovuzrození hrdinů DC (Rebirth)

Úplne na začiatok odporúčam tento krátky príbeh, ktorý Vás uvedie do deja celého Znovuzrodenia. Je to rýchla prehliadka sveta DC a predstavenie jeho hrdinov a základných príbehových liniek, ktoré celá rada prinesie. Navyše, prehľadne a jednoducho vysvetľuje udalosti, ktoré viedli k tomuto momentu. Komiks napísal Geoff Johns, ktorý je kreatívny riaditeľ vydavateľstva, takže si môžete byť istý, že celý tento vesmír pozná do najmenších detailov. Je to aj skúsený spisovateľ, takže komiks je naozaj pútavý a prináša aj emotívny príbeh o návrate, alebo znovuzrodení Flasha Wallyho Westa. O kresbu sa postarali Garry Frank a Ivan Reis, ktorí obaja sú absolútnymi špičkami medzi komiksovými ilustrátormi. Komiks Znovuzrození hrdinů DC (Rebirth) u nás kúpite za veľmi príjemných 3,49 €, takže rozhodne neváhajte.

 

Flash

Séria Flash, ktorú píše Joshua Williamson síce má svoje silnejšie a slabšie miesta, ale stále ju považujem za jednu z najlepších sérií Znovuzrodenia. Wallyho návrat do sveta DC prinesie so sebou aj narušenie Zdroja Rýchlosti a to sa prejaví veľkou búrkou, ktorá stvorí mnoho nových „rýchlikov“. No a nie každý z nich  má dobré úmysly.  To znamená, že hlavný Flash Barry Allen bude mať práce nad hlavu. Okrem toho sa v priebehu série bude snažiť uniknúť z Krajiny Tieňov, cestovať v čase a dokonca sa dočkáme aj Vojny Flashov. Táto akčná a veľmi zábavná séria je rozbehnutá veľmi dobre a o kvalitách autora Joshuu Williamsona svedčí aj fakt, že momentálne v USA dostal na starosť písanie hlavnej série Batmana. Táto séria vyšla v českom jazyku ako Flash: Znovuzrození hrdinů DC a v anglickom jazyku ju u nás nájdete ako Flash Rebirth.

 

Wonder Woman

Za ďalšiu z najlepších sérií Znovuzrodenia považujem Wonder Woman, ktorú dostal na starosť Greg Rucka, ktorý je absolútnou zárukou kvality. O tom sa tuzemský čitatelia mohli presvedčiť v oceňovanej sérii Gotham Central, ktorú v češtine vydalo vydavateľstvo BBArt. Pre princeznú Dianu z Themysciry si pripravil vskutku záhadné dobrodružstvo. Wonder Woman sa v pamäti vynárajú spomienky na život, ktorý nežila, ale pôsobia tak reálne. Navyše, jej rodná zem, rajský ostrov Themyscira, sa skryje pred jej zrakom a ona nedokáže nájsť cestu späť domov. Pri rozpletaní tejto záhady, Wonder Woman cestu skríži jej úhlavná nepriateľka Cheetah, tajuplné spoločenstvo, ktoré dokáže manipulovať s minulosťou a mocná čarodejnica Kirké. Počas tejto prehliadky gréckej mytológie sa tiež pozrieme aj do Dianinej minulosti a jej prvých rokov pôsobenia v roli Wonder Woman. Každý, kto má rád mysteriózne záhady, láka ho grécky panteón a zaujíma sa o kvalitné komiksy, by túto sériu rozhodne nemal prehliadnuť.

      

 

Batman: Detective Comics

O hlavnej sérii Batman písanej Tomom Kingom písať nechcem. Mám na ňu svoj dosť vyhradený názor. Je ale veľa ľudí, ktorí ju milujú a ak patríte medzi nich, som za to rád a naplno si ju užívajte. Podľa môjho názoru je však „vedľajšia“ séria Detective Comics ďaleko lepšia a považujem ju za najlepší netopierí titul Znovuzrodenia. Píše ju James Tynion IV., ktorý je žiakom Scotta Snydera, ktorý nám priniesol Batman sériu z New52, ktorú v češtine vydalo vydavateľstvo Crew. Tynion je obrovský fanúšik rozšírenej Bat-rodiny a to dokazuje aj v tejto sérii, ktorá sa sústreďuje práve na ňu. Spoznávame tu jedného z najobľúbenejších Robinov Tima Drake-a, supehrdinku Spoiler, Batwoman, čerstvo napraveného bývalého záporáka Clayface-a a jednu z mojich najobľúbenejších postáv sveta DC, Cassandru Cain. Práve z týchto postáv Batman vytvára elitný tím na boj so zločinom. Do cesty sa im postaví však tajné armádne komando, alebo tzv. Syndikát Obetí. Ten je tvorený z ľudí, ktorí údajne utrpeli nepredstaviteľné traumy spôsobené Batmanovými dobrodružstvami a teraz prišli vykonať svoju pomstu. Toto je Tynion vo vrcholnej forme a nikto, kto miluje Batmana a jeho svet, by túto sériu nemal prehliadnuť.

 

   

 

Dúfam, že Vám tento krátky článok pomôže s výberom toho správneho titulu, ktorý Vás chytí za srdce. Svet DC Comics je veľký a rozmanitý a bola by škoda si ho nechať utiecť spolu s toľkými skvelými dobrodružstvami a postavami, ktoré ponúka.

Článok vytvorený v spolupráci s Nix Uotan - pozrite si jeho videá o komiksoch, ktoré u nás nájdete a nezabudnite využiť jeho zľavový kód CauteKomiksaci na váš ďalší nákup v Nekonecno.sk :)